Cofinanțat de Uniunea Europeană Guvernul României

De ce e important să ai competențe digitale

De ce e important să ai competențe digitale

Pentru că trăim într-o lume care se digitalizează din ce în ce mai mult pe zi ce trece, dobândirea de competențe digitale nu mai este doar un avantaj competitiv pe piața muncii, ci o necesitate. Tehnologia avansează într-un ritm accelerat de ani de zile, iar în curând va ajunge să se dezvolte exponențial. Așadar, e nevoie mai mult decât oricând să ne adaptăm și să aderăm la mediul digital cât mai repede. Vestea bună: e nevoie doar de dorință și deschidere către învățare continuă!

Indiferent de vârstă, ocupație sau nivel de pregătire, capacitatea de a folosi corect și eficient tehnologiile digitale pe care le avem în jurul nostru ne influențează direct șansele de angajare sau promovare, accesul la servicii de bază, participarea la viața socială și, în final, chiar starea de bine personală.

Iar dacă dezvoltarea competențelor digitale poate părea inițial o provocare, beneficiile cu care vine la pachet sunt semnificative și tangibile, chiar și pe termen scurt. Mai mult, odată cu terminarea unui proces de digitalizare nu doar că ne familiarizăm cu instrumente, ci ne schimbăm și mentalitatea și felul în care vedem lumea și informațiile din jurul nostru. Așadar, ce trebuie reținut este că digitalizarea nu trebuie văzută ca un obstacol, ci ca o oportunitate de evoluție profesională și personală.

De ce este important să dobândești competențe digitale?

1. Îți cresc șansele de angajare și promovare pe piața muncii

Puține mai sunt joburile unde nu există cel puțin un calculator în biroul echipei. Tot mai multe locuri de muncă din ziua de astăzi, inclusiv cele din domenii considerate „tradiționale”, presupun cel puțin utilizarea calculatorului sau a e-mailului, iar în unele cazuri chiar și a platformelor online sau aplicațiilor specifice de management.

Lipsa acestor competențe îți poate limita drastic opțiunile de angajare și îți poate stopa un eventual proces de promovare. În schimb, dobândirea de competențe digitale îți deschide instant uși către o varietate mult mai largă de oportunități profesionale.

2. Ai acces mult mai ușor la servicii digitalizate

În ziua de azi, plata taxelor și facturilor, programările medicale, comenzile online, depunerea documentelor și chiar participarea la anumite cursuri sunt din ce în ce mai frecvent disponibile mai degrabă online, dată fiind ușurința digitală cu care pot fi efectuate. Astfel, persoanele fără competențe digitale riscă să fie excluse sau devin dependente de ajutorul altora pentru sarcini considerate simple, dar foarte importante.

3. Ai mai multe oportunități de învățare continuă

Internetul oferă acces nelimitat la o mulțime de resurse educaționale gratuite și ușor de accesat: cursuri online, tutoriale, articole, clipuri video etc. Cei care stăpânesc competențe digitale pot recurge, prin intermediul acestor materiale, să învețe cât mai multe lucruri, să se dezvolte în propriul ritm și să-și extindă constant bagajul personal de cunoștințe.

4. Îți reduci riscul de a fi dezinformat sau fraudat

Navigarea critică pe internet, identificarea surselor sigure și recunoașterea știrilor false sunt abilități digitale ce devin esențiale pe zi ce trece. Într-un spațiu virtual plin de informații, gândirea digitală critică te poate proteja de manipulare și confuzie și te poate ajuta să iei decizii bune, în cunoștință de cauză. Atunci când ai competențe digitale, recunoști mult mai ușor tentativele de fraudă sau dezinformarea prezente din ce în ce mai des în online și îți poți proteja mult mai eficient datele și informațiile personale.

5. Ești mult mai încrezător în tine și în forțele tale

Învățarea unor noi abilități, indiferent de vârstă, aduce un plus de încredere în sine aproape instant. Competențele digitale, odată dobândite, îți oferă sentimentul de control asupra propriei vieți, în fața unui mediu digital în continuă schimbare.

În concluzie, a investi în formarea competențelor digitale nu este doar un pas spre viitor, ci și un act de responsabilitate față de prezent. Indiferent de punctul de plecare, fiecare pas în direcția alfabetizării digitale face diferența.

În acest sens, eJobs a început derularea proiectului COD SMIS 332366 cu titlul Școala digitală eJobs, proiect cofinanțat de Fondul Social European+ prin Programul Educație și Ocupare 2021 – 2027, prin care sprijină dobândirea și dezvoltarea competențelor digitale ale angajaților din regiunea de Nord-Vest a României.

În perioada 1 mai 2025 – 31 mai 2027 poți lua parte la cursuri gratuite de digitalizare, pentru a evolua la job sau pentru a-ți dezvolta abilitățile necesare unui job nou.

Verifică cerințele și înscrie-te chiar acum, aici!

Citeste articolele noastre

Adaugă un comentariu